DOOR ECHTE AANDACHT VOOR MIJN HOND EN DOOR HEM ECHT TE ZIEN VOOR WIE HIJ IS, IS ER WEER ONTSPANNING IN ONZE RELATIE

Ik wilde dolgraag ontspannen wandelen en plezier hebben samen met mijn hond. Dus ik was behoorlijk wanhopig toen mijn wandelingen met Sisu elke keer uitliepen op een regelrechte ramp. Toch is het ons gelukt en we gaan nu elke dag samen ontspannen en met veel plezier op avontuur. 

Wil jij ook ontspannen wandelen met je hond en samen plezier hebben, maar voel jij je op dit moment behoorlijk onzeker en gefrustreerd omdat je hond aan de riem trekt of uitvalt? Lees dan hieronder mijn verhaal. Want als wij het kunnen, kunnen jullie het ook! 

Van verlies van vertrouwen

Ik heb altijd een sterke verbinding gehad met de honden in mijn leven. Dat ging eigenlijk op een hele natuurlijke manier, helemaal vanzelf. Intuïtief begreep ik precies wat ze nodig hadden en handelde daar automatisch naar. Wandelingen waren ontspannen en we hadden samen plezier. Maar vanaf het moment dat onze pup Sisu bij ons kwam lukte het me niet om echt contact met hem te maken.

We gingen naar de hondenschool voor gehoorzaamheidstraining en thuis trainden we veel. Als opgeleid kynologisch instructeur wist ik tenslotte precies wat ik moest doen. Tijdens de trainingen pikte Sisu alles snel op, maar in de praktijk ging het helemaal niet zo goed. Hij trok aan de rem, joeg alles na wat bewoog en viel uit naar andere honden. Tot overmaat van ramp werd hij steeds onrustiger en daardoor nog reactiever. Ook in huis kwam hij maar moeilijk tot rust.

En geen verbinding

Hoe hard we ook samen trainden, het bracht niet de liefdevolle verbinding vanuit rust en vertrouwen die ik zo graag wilde. Wel groeiden mijn gevoelens van wanhoop en ik raakte meer en meer gefrustreerd. Ik voelde me machteloos. Want ik wist toch precies hoe ik honden moest trainen!? En ik deed toch alles precies volgens de regels die ik geleerd had? Waarom bracht het me niet het gewenste resultaat?

Ik probeerde van alles. We deden leuke cursussen samen (agility, doggy dance,…) om onze band te versterken. En we werkten met meerdere gedragstherapeuten. Alle goedbedoelde adviezen opvolgend, bracht ook dit niet het gewenste resultaat. Sisu werd er alleen maar nerveuzer van en ik voelde me steeds onzekerder. 

Tot ik me realiseerde dat ik zo was gaan vertrouwen op alle regeltjes die ik had geleerd als hondentrainer, dat ik me volledig had afgesloten van mijn eigen intuïtie. Ik had geen echte verbinding met mijn hond, maar was alleen maar bezig en volledig gefocust op wat en hoe ík het wilde. En daarmee was ik niet alleen de verbinding met mezelf kwijt, het lukte me ook niet om een verbinding met Sisu op te bouwen.  

Naar vertrouwen

Toen ik me daar stapje voor stapje meer bewust van werd, zag ik ook de frustraties bij de puppyeigenaren op de hondenschool en de blindengeleidehondenorganisatie in Finland waar ik op dat moment werkte. De meeste eigenaren deden heel hard hun best, maar lukte het niet om echt contact te maken met hun pup/ hond die continu door alles werd afgeleid. Ik had het gevoel aan alle kanten te falen. Dit moest anders. Niet alleen voor mij en Sisu, maar voor alle honden en hun eigenaren die juist verlangden naar ontspanning en plezier met hun hond. 

Verbinding en vertrouwen met hond

Verbinding

Toen ik in aanraking kwam met toegepast zooantropologie, was ik zo enthousiast dat ik hierin direct twee opleidingen volgde. De principes die ik daar leerde paste ik stapje voor stapje toe. Ik stopte met trainen en ik liet regels, protocollen, verwachtingen en vooral de behoefte aan controle steeds een beetje meer los. Steeds meer werd ik me bewust van mijn eigen houding richting Sisu en ik ging op een andere manier naar Sisu kijken. Tegelijkertijd leerde ik voorzichtig weer op mijn eigen intuïtie te vertrouwen, waardoor mijn zelfvertrouwen groeide.

En avontuur

Vanaf dat moment ontstonden er allemaal positieve veranderingen. En doordat ik minder in mijn hoofd zat en weer steeds meer vanuit mijn gevoel werkte, zag ik Sisu steeds meer voor wie hij is. Omdat er nu naar hem ‘geluisterd’ werd en er aandacht was voor zijn behoeften, veranderde ook Sisu zijn gedrag. Door steeds beter te kijken naar de (subtiele) signalen waarmee Sisu continu communiceerde, begreep ik steeds beter zijn behoeften en leer daar steeds beter bij aansluiten. 

Het gedrag dat ik als probleem ervoor, zoals het trekken aan de lijn en uitvallen naar andere honden, verdween vanzelf. Zonder dat we trainden of bezig waren met die problemen. 

We bouwden een sterke vertrouwensband op. Ik voelde me weer verbonden met mezelf en ervoer steeds meer de liefdevolle verbinding die ik zo graag met mijn hond wilde. De wandelingen samen waren ontspannen en we hadden weer plezier. Inmiddels zijn we jaren verder en gaan we samen elke dag ontspannen op ontdekkingstocht.

Vertrouwen in mijn intuïtie

Ik heb altijd een sterke verbinding gehad met de honden in mijn leven. Dat ging eigenlijk op een hele natuurlijke manier, helemaal vanzelf. Intuïtief begreep ik precies wat ze nodig hadden en handelde daar automatisch naar. Wandelingen waren ontspannen en we hadden samen plezier. Maar vanaf het moment dat onze pup Sisu bij ons kwam, lukte het me niet om echt contact met hem te krijgen. 

Trainen, trainen, trainen

We gingen samen naar de hondenschool voor gehoorzaamheidstrainingen en ook thuis trainden we veel. Als opgeleid kynologisch instructeur wist ik tenslotte precies wat ik moest doen. Tijdens de trainingen pikte Sisu alles snel op, maar in de praktijk ging het helemaal niet zo goed. Hij trok aan de riem, joeg alles na wat bewoog en viel uit naar andere honden. Tot overmaat van ramp werd hij steeds onrustiger en daardoor nog reactiever. Ook in huis kwam hij maar moeilijk tot rust.  

TRAINEN ZORGDE NIET VOOR ONTSPANNING EN PLEZIER SAMEN; IK VERLOOR DE VERBINDING

Wanhoop, stress en frustraties

Hoe hard we ook samen trainden, het bracht niet de liefdevolle verbinding vanuit rust en vertrouwen die ik zo graag wilde. Wel groeiden mijn gevoelens van wanhoop en ik raakte meer en meer gefrustreerd. Ik voelde me machteloos. Want ik wist toch precies hoe ik honden moest trainen!? En ik deed toch alles precies volgens de regels die ik geleerd had? Waarom bracht het me niet het gewenste resultaat?

Ik probeerde van alles. We deden leuke cursussen samen (agility, doggy dance,…) om onze band te versterken. En we werkten met meerdere gedragstherapeuten. Alle goedbedoelde adviezen opvolgend, bracht ook dit niet het gewenste resultaat. Sisu werd er alleen maar nerveuzer van en ik voelde me steeds onzekerder. 

Ik leefde vooral vanuit mijn hoofd

Tot ik me realiseerde dat ik zo was gaan vertrouwen op alle regeltjes die ik had geleerd als hondentrainer, dat ik ik me volledig had afgesloten van mijn eigen intuïtie. Ik had geen echte verbinding met mijn hond, maar was alleen maar bezig en volledig gefocust op wat en hoe ík het wilde. En daarmee was ik niet alleen de verbinding met mezelf kwijt, het lukte me ook niet om een verbinding met Sisu op te bouwen.  

VEEL SPANNING EN STRESS, WEINIG PLEZIER: DIT WILDE IK NIET

Ik verlangde naar ontspannen wandelen en plezier samen met mijn hond

Toen ik me daar stapje voor stapje meer bewust van werd, zag ik ook de frustraties bij de puppyeigenaren op de hondenschool en de blindengeleidehondenorganisatie waar ik op dat moment werkte. De meeste eigenaren deden heel hard hun best, maar lukte het niet om echt contact te maken met hun pup/ hond die continu door alles werd afgeleid. Ik had het gevoel aan alle kanten te falen. Dit moest anders. Niet alleen voor mij en Sisu, maar voor alle honden en hun eigenaren die juist verlangden naar ontspanning en plezier met hun hond. 

IK STOPTE MET TRAINEN...

Regels, protocollen, verwachtingen en de behoefte aan controle liet ik los

Toen ik in aanraking kwam met toegepast zooantropologie, was ik zo enthousiast dat ik hierin direct twee opleidingen volgde. De principes die ik daar leerde paste ik stapje voor stapje toe. Ik stopte met trainen en ik liet regels, protocollen, verwachtingen en vooral de behoefte aan controle steeds een beetje meer los. Steeds meer werd ik me bewust van mijn eigen houding richting Sisu en ik ging op een andere manier naar Sisu kijken. Tegelijkertijd leerde ik voorzichtig weer op mijn eigen intuïtie te vertrouwen, waardoor mijn zelfvertrouwen groeide.

STRESS EN SPANNING MAKEN PLAATS VOOR ONTSPANNING EN PLEZIER

Door het opbouwen van een vertrouwensband

Vanaf dat moment ontstonden er allemaal positieve veranderingen. En doordat ik minder in mijn hoofd zat en weer steeds meer vanuit mijn gevoel werkte, zag ik Sisu steeds meer voor wie hij is. Omdat er nu naar hem ‘geluisterd’ werd en er aandacht was voor zijn behoeften, veranderde ook Sisu zijn gedrag. Door steeds beter te kijken naar de (subtiele) signalen waarmee Sisu continu communiceerde, begreep ik steeds beter zijn behoeften en leerde daar steeds beter bij aansluiten.

Het gedrag dat ik als probleem ervoer, zoals het trekken aan de lijn en uitvallen naar andere honden, verdween vanzelf. Zonder dat we trainden of bezig waren met die problemen. Wel bouwden we een sterke vertrouwensband op. Ik voelde me weer verbonden met mezelf en ervoer steeds meer de liefdevolle verbinding die ik zo graag met mijn hond wilde. De wandelingen samen waren ontspannen en we hadden weer plezier. Inmiddels zijn we jaren verder en gaan we samen elke dag ontspannen op ontdekkingstocht.

Wat ik kan, kan jij ook

Van vertrouwen naar verbinding en avontuur

Het plezier tijdens de dagelijkse wandelingen en avonturen en de ontspanning in de relatie die ik elke dag ervaar samen met Sisu, dat gun ik ook jou en jouw hond.

Elke relatie is uniek en vanuit mijn jarenlange ervaring doorzie ik snel waar bijsturing nodig is in jullie relatie. Op een doortastende manier help ik jou en je hond naar steeds meer wederzijds begrip, vertrouwen, ontspanning en plezier. Zodat ergernissen of zelfs probleemgedrag vaak als vanzelf verdwijnen.

Zet samen met mij direct de eerste stap

Als je wilt zetten we direct samen de eerste stap naar meer ontspanning en plezier met je hond. Vraag daarvoor mijn gratis ebook aan via onderstaande formulier.

Een rustige en ontspannen hond

Hoe leer je je hond nu al beter begrijpen?

In mijn inspiratiemail deel ik regelmatig waardevolle tips over hoe je je hond beter leert begrijpen. Wanneer je je inschrijft voor mijn inspiratiemail ontvang je ook nog eens mijn waardevolle e-book ‘10 Tips voor meer verbinding en vertrouwen – in jezelf en je hond’ helemaal gratis en ontdek hoe je direct zelf de eerste stappen zet naar verbinding en vertrouwen – in jezelf en in je hond. 

Mijn doel:

Zoveel mogelijk ontspannen honden en hondeneigenaren

Over Sisu

Wist je dat...

Mijn doel: een wereld met zoveel mogelijk ontspannen honden en hondeneigenaren
Mijn missie: creëren van meer wederzijds begrip en vertrouwen tussen hond en hondeneigenaar met als doel een wereld met zoveel mogelijk ontspannen honden en hondeneigenaren.

Ik help je jouw hond beter begrijpen tijdens een wandeling of met hondenmassage

Bekijk hieronder welke mogelijkheid het beste bij jou en je hond past. 
Ik werk vanuit Bennekom (Gelderland) en vanuit Kloetinge (Zeeland).

Zelfverzekerd en Ontspannen Wandelen met je Hond - Traject

Wil je leren hoe je op een ontspannen manier samen kunt wandelen en samen kunt genieten? Tijdens het Zelfverzekerd en Ontspannen Wandelen met je Hond – Traject leer je samen ontspannen wandelen zonder gedoe. 

Hondenmassage voor een rustige en ontspannen hond

Heeft jouw hond gedragsgerelateerde klachten, zoals druk, zenuwachtig, angstig of nerveus gedrag of last van fysieke klachten? Hondenmassage geeft snel verlichting en verbetering in het welzijn van je hond. 

Workshop Hondenmassage

Liever zelf leren hoe je je hond kunt masseren? Tijdens een workshop hondenmassage leer je zelf de basistechnieken voor het masseren van je eigen hond. Tegelijkertijd bouw je een sterke vertrouwensband op samen met je hond. 

Tips en inspiratie voor een rustige en ontspannen hond

Regelmatig schrijf ik blogs waarin ik waardevolle tips en inspiratie met je deel over hoe je ervoor zorgt dat jij en je hond samen ontspannen kunnen wandelen en plezier hebben, jij je hond steeds beter leert begrijpen en jullie samen een krachtige vertrouwensband opbouwen. Wil je een berichtje ontvangen als er weer een nieuwe blog verschenen is. Meld je dan hieronder even aan voor mijn mails vol tips en inspiratie. 

Mijn aanbod

Leer je hond beter begrijpen tijdens een ontspannen boswandeling

Waarom snuffelt mijn hond veel? Snuffelen geeft informatie over de omgeving. Hond snuffelt aan een slak die op een boomstam zit

hondenmassage voor een rustige en ontspannen hond

Een rustige en ontspannen hond met hondenmassage