Een simpele oefeningen voor meer zelfvertrouwen voor je hond en een betere band met je hond
In deze blog behandel ik een simpele oefening die zorgt voor meer zelfvertrouwen voor je hond. Als bonus bouw je ook nog eens een betere band op met je hond.
Onzekerheid bij honden ontstaat bij een gebrek aan vertrouwen, bijvoorbeeld wanneer de hond te weinig informatie of ervaring heeft in een bepaalde situatie of een gebrek aan controle ervaart. Dit uit zich bijvoorbeeld in klein maken, terughoudend gedrag, wegkruipen, grommen of uitvallen, maar deze onzekerheid kan zich ook uiten in heel druk en overenthousiast gedrag. Wanneer de hond zich onzeker voelt ervaart hij stress en dat zorgt voor een gevoel van spanning en onrust. Als hondeneigenaar kun je je hond in dit soort situaties gemakkelijk steunen met een hele simpele en effectieve oefening.
Ik heb deze oefening geleerd tijdens mijn opleiding tot hondenmasseur en ik pas hem dan ook heel regelmatig toe bij mijn eigen hond Sisu. Bijvoorbeeld wanneer we ’s avonds lekker rustig op de bank zitten, gewoon om even echt contact te maken met elkaar. En omdat Sisu deze oefening al goed beheerst kan ik hem ook goed gebruiken wanneer hij overenthousiast reageert wanneer we iets leuks gaan doen of wanneer hij buiten een andere hond opmerkt die hij niet vertrouwt. Hij schiet dan minder ver door in zijn enthousiasme of onzekerheid en is veel sneller weer rustig en ontspannen.
Wanneer je de onderstaande oefening regelmatig samen met je hond doet, kun je je hond gemakkelijk steun bieden in situaties waarin hij zich onzeker voelt.
Oefening: Eerste Hulp Bij Onzekerheid om een onzekere hond meer zelfvertrouwen te geven

Stap 1: Zorg dat je zelf ontspannen en rustig bent.
Het is belangrijk voor het contact tussen jou en je hond dat je zelf vertrouwen uitstraalt. Dat doe je door zelf rustig en ontspannen te zijn.
Stap 2: Zorg voor een situatie waarin je hond ontspannen is.
Voor het oefenen van deze oefening is het belangrijk dat de hond eerst leert om ontspanning te ervaren. Zorg dus dat je in een rustige situatie bent waarin de hond gemakkelijk kan ontspannen. Let ook op dat dit op verschillende momenten van de dag heel erg kan wisselen. Sommige honden staan de hele dag aan, maar zijn ’s avonds wel rustig en ontspannen. Kies dan dit moment om de oefening samen met je hond te doen.
Stap 3: Zoek een gemakkelijke positie voor jezelf waarin je goed contact met je hond kunt maken zonder bedreigend over te komen.
Zit lekker ontspannen en zorg dat jouw houding ook prettig overkomt op de hond. Ga dus niet over je hond heen hangen en zorg dat je houding ontspannen is.
Stap 4: Leg heel zacht de binnenkant van je hand op de schouder (of op elke willekeurige plaats die de hond als prettig ervaart).

Wanneer je hond dit als prettig ervaart kun je je hand rustig laten liggen. Voel dan zelf wat je onder je hand voelt gebeuren. Voelt het warm of juist koud? Of misschien voel je wel een tinteling in je hand? Ervaar wat je voelt en kijk ook eens of dit gevoel na een tijdje veranderd. Het maakt niet uit wat je precies voelt, er is geen goed of fout. Het is juist de bedoeling dat je het contact tussen jou en je hond ervaart en merkt wat er in jullie contact gebeurt.
Laat je hand rustig een paar seconden liggen wanneer je hond het wel als prettig ervaart. En dan laat je rustig weer los. Dit kun je opbouwen totdat je je hand wat langer op de hond kunt houden.
Wanneer je hond signalen geeft dat hij het niet prettig vindt (terugdeinzen, wegkijken, aan je hand likken, druk gaan doen of weglopen), haal dan je hand weer weg. Probeer het dan later nog eens keer. Forceer niks en ga de hond zeker niet dwingen in de aanraking.
Stap 5: Nu is het tijd om deze aanrakingen in te gaan zetten in situaties die voor je hond lastig of stressvol zijn.
Wanneer je hond nog niet kan ontspannen tijdens de aanrakingen, ga dan terug naar stap 4 en oefen net zo lang tot de hond wel kan ontspannen. Pas dan kun je het effectief toepassen in voor de hond stressvolle situaties.
Een onzekere hond zelfverzekerder maken
Wanneer de hond onzeker is zit hij vooral in zijn hoofd. Op het moment dat je heel bewust je hand op de hond legt, ontstaat er bij de hond meer bewustwording van zijn lichaam. In de vacht/huid lopen veel zenuwuiteinden en door de aanraking met je hand worden de zenuwuiteinden op deze plek geprikkeld. De zenuwen geven een seintje aan de hersenen en er ontstaat meer bewustzijn bij de hond van het eigen lichaam. Wanneer de hond zijn eigen lichaam meer kan ervaren, ontstaat er meer lichaamsbewustzijn en daardoor ontstaat meer balans in het lichaam en ook meer balans in de emoties van de hond. Zijn zelfvertrouwen zal hierdoor groeien.
Een betere band met je hond vanuit het opbouwen van zelfvertrouwen
Liefdevol contact is 1 van de primaire levensbehoeften van elk sociaal levend dier en dus ook van de hond. Door liefdevolle aanraking wordt het stresshormoon adrenaline afgebroken en het geluks- of knuffelhormoon oxytocine aangemaakt. Niet alleen bij de hond, maar ook bij jou. Door dit samen te ervaren bouw je een betere band op met je hond. Ook dit geeft meer emotionele balans bij de hond, meer zelfvertrouwen en ook meer onderling vertrouwen.
Wel is het belangrijk dat de hond de aanraking ook echt vanuit ontspanning kan ervaren en de aanraking leert associëren met ontspanning. Houdt daarbij in gedachten dat een hond deze manier van aanraken als gek kan ervaren, ook als hij gewend is om veel geaaid te worden. Is de hond gespannen bij de aanrakingen, dan bouwt hij alleen maar meer spanning en stress op en dat wil je juist niet.
Oefen regelmatig en geef het de tijd. Het beste is het om regelmatig te oefenen. Gewoon elke dag 1 of meerdere keren een paar minuten. Dat werkt beter dan 1 keer lang oefenen. Door dit elke dag kort te oefenen leert je hond in deze aanrakingen steeds sneller en makkelijker te ontspannen en bij zichzelf te blijven. Als je hond deze aanrakingen eenmaal in ontspanning kan ervaren, kun je de aanrakingen ook toe gaan passen in situaties waarin de hond zich onzeker voelt. Je zult merken dat je hond dan in lastige en stressvolle situaties steeds sneller en makkelijker ontspant en je kunt dan in deze situaties een enorme steun zijn voor je hond.

Vanuit meer zelfvertrouwen sneller naar een rustige en ontspannen hond
Deze simpele oefening voor meer zelfvertrouwen voor je hond zorgt ervoor dat je hond in lastige en stressvolle situaties sneller en makkelijker kan ontspannen. Het is wel belangrijk dat de hond eerst leert om tijdens de oefening ontspanning te ervaren. Oefen regelmatig en geeft het de tijd. Wanneer dit lukt kun je de oefening in allerlei situaties toepassen om de hond te steunen. Meer zelfvertrouwen én een betere band met je hond gegarandeerd!