Hondenmassage voor Een rustige en ontspannen hond

Hoewel het al een tijdje bestaat is het nog relatief onbekend in Nederland: hondenmassage. Hondenmassage is een hele fijne methode om een rustige en ontspannen hond te krijgen. In deze blog zal ik uitleggen wat hondenmassage precies is, hoe een massage voor de hond er in de praktijk uitziet, welke verschillende soorten hondenmassage er allemaal zijn en welke voordelen en positieve effecten massage heeft op het welzijn van je hond.

Massage een ontspannen momentje voor jezelf

Massage: een rustig en ontspannen moment voor jezelf

Wie vindt het niet fijn? Even tijd voor jezelf en je overgeven aan een heerlijke ontspannende massage. Op het moment dat je op de massagetafel gaat liggen en de handen van de masseur zachtjes starten met masseren, zak je langzaam in je lichaam. Je merkt opeens dat je spieren toch wat gevoelig en gespannen zijn en dat een beetje extra aandacht geen overbodige luxe is. De geoefende handen van de masseur weten precies die plekjes te vinden die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Je ademhaling wordt rustiger en langzaam voel je alle spanning uit je lichaam verdwijnen. Na de behandeling voel je je licht en ontspannen, als herboren. 

Hondenmassage: rust en ontspanning voor je hond

Maar sta je er ook wel eens bij stil dat ook je hond allerlei ongemak en pijntjes in zijn lichaam kan ervaren? Een stevige wandeling of een ruige stoeipartij kunnen spierpijn veroorzaken. Zonder warming-up of cooling-down hondensport doen kan voor stijve en stramme spieren zorgen. Of iets te enthousiast uit de auto springen kan een kleine verrekking geven. Als je hond al wat ouder is kan hij wat stijvere en strammere spieren hebben en wat meer moeite krijgen met opstaan. Of je hond heeft veel nieuwe dingen geleerd en heeft last van spanningshoofdpijn, nekklachten of een stijve rug.

Hondenmassage een ontspanningsmomentje voor je hond

Het lichaam van je hond heeft op dagelijkse basis best wel wat te verduren. Vaak laten honden zelf niet snel blijken ergens last van te hebben. Daarnaast zitten veel honden, net al mensen, veel in hun hoofd, waardoor ze het misschien zelf niet eens echt voelen. Reden te meer om ook je hond af en toe eens even lekker te (laten) verwennen met een massage en te zorgen dat hij (weer) lekker in zijn vel zit.

Wat is hondenmassage?

Wanneer we aan massage voor mensen denken dan denken we vaak als eerste aan een heerlijke ontspanning. Maar er zijn heel veel verschillende soorten massages en veel verschillende doeleinden om massage in te zetten. Massages kunnen gericht zijn op de spieren, maar ook op het dieperliggende bindweefsel. Ze kunnen dienen ter ondersteuning van de mentale gezondheid, maar ook zorgen voor pijnverlichting bij blessures of bijvoorbeeld na het herstel van een operatie.

Ook bij honden kan massage op heel veel verschillende manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld bij ouderdomskwaaltjes, blessures, spierpijn en bij herstel na een operatie. Ook bij  fysieke klachten zoals artrose, ED of HD kan hondenmassage ondersteuning bieden en pijnklachten verminderen. En wist je dat hondenmassage ook heel goed ingezet kan worden bij gedrag gerelateerde klachten en problemen, zoals stress, angst, overprikkeld zijn, hyperactiviteit of nerveus en onrustig gedrag?

Hoe ziet hondenmassage eruit?
De opbouw van een massagesessie voor de hond voor meer rust en ontspanning

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen een massage voor mensen en een massage voor honden, zijn er ook grote verschillen in de manier waarop de massage wordt uitgevoerd. Een hond kan nu eenmaal niet even vertellen waar hij klachten heeft of waar hij spanning ervaart in zijn lichaam. En aan de andere kant kun je de hond ook niet makkelijk even uitleggen wat je precies gaat doen en waarom je dat doet.

Het bewust aanraken en masseren van de hond geeft veel informatie over hoe de hond zich voelt

Het bewust aanraken en masseren van de hond geeft veel informatie over hoe de hond zich voelt

Daarom ziet de opbouw van een hondenmassage er anders uit dan een massage voor mensen. De eigenaar van de hond heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de massage van de hond. Als hondeneigenaar ken je je eigen hond tenslotte het allerbeste en je kunt dus aangeven of er veranderingen in het gedrag zijn of dat er bepaalde medische problemen spelen. Dit kunnen belangrijke aanwijzingen zijn die worden meegenomen in de massage voor de hond. Daarnaast wordt door de masseur goed gekeken naar de hond. Door goed te observeren verzameld de masseur informatie over hoe de hond zich voelt. Zo wordt er goed gekeken naar de houding van de hond en de manier waar de hond zich beweegt. Daarnaast worden ook alle spieren, het bindweefsel, gewrichten en de algehele conditie van de hond goed onderzocht voordat er wordt gestart met de massage.

Wanneer er een goed beeld is van de hond en het duidelijk is op welke manier de massage ingezet zal worden, wordt de massage gestart met bewust aanraken.

Het verschil tussen hondenmassage en aaien

Bewust aanraken is een heel andere manier van aanraken dan aaien. Veel honden zijn er wel aan gewend om geaaid te worden en kunnen daar enorm van genieten. Maar wanneer er gestart wordt met bewust aanraken, is dat voor veel honden toch wel even wennen. Masseren en bewust aanraken is een hele andere manier van aanraken. Hoewel sommige technieken wel wat op aaien lijken, is het voor de hond toch een heel andere ervaring.

Aaien doen we vaak gedachteloos en met best wel snelle en krachtige bewegingen. Met masseren is de masseur heel bewust bezig met de manier van aanraken. De masseur voelt als het ware met veel aandacht wat er onder de hand gebeurt. Dit geeft een intense beleving voor de hond en een eerste keer is dan best wel even wennen. 

De hond leren ontspannen begint met het opbouwen van positieve ervaringen met aanraking

De hond leren ontspannen begint met het opbouwen van positieve ervaringen met aanraking

Bij een hondenmassage gaat de hond niet op commando op de grond liggen zodat de masseur een half uur goed kan masseren. Hondenmassage gaat volledig ‘in overleg’ met de hond. Als hondenmasseur ga je als het ware het gesprek aan met de hond via alle signalen die de hond geeft. De hond geeft met deze signalen precies aan wat spannend is, wat gevoelig is en wat niet of juist wel fijn is. Ook al wordt er met een duidelijk doel gemasseerd, een massage wordt uiteindelijk altijd in het moment zelf bepaald door de hond. Het is erg belangrijk dat de hond tijdens een sessie vertrouwen opbouwt. Het is tenslotte de bedoeling dat de hond ontspant door de massage en niet nog meer spanning opbouwt. Vanuit ontspanning kunnen de positieve effecten van de massage hun werking doen. Het is dus altijd belangrijk om bij hondenmassage rust en ontspanning bij de hond na te streven. 

Afwisseling tijdens een sessie hondenmassage: een snuffelspelletje voor de hond om even stoom af te blazen

De aanrakingen tijdens de massage zorgen voor een sterke prikkeling op het zenuwstelsel van de hond. Dit kan de hond als intens ervaren en de hond heeft een hoop te verwerken tijdens en na een massagesessie. Om tijdens en na de hondenmassage voor rust en ontspanning bij de hond te zorgen is het dus ook belangrijk voor de hond om deze indrukken te verwerken. Om de massage luchtig en ontspannen te houden, zullen er tijdens een hondenmassage regelmatig rustmomenten en korte pauzes worden ingelast. Dan wordt er bijvoorbeeld tussendoor even een snuffelspelletje gedaan om even stoom af te blazen. Snuffelen is voor de hond een hele natuurlijke manier om te ontspannen. Hier lees je waarom het voor de hond zo belangrijk is om te snuffelen.  

Een snuffelspelletje om even stoom af te blazen

Wil je je hond beter leren begrijpen?

Ik help je graag om beter zicht te krijgen op de manier waarop jouw hond communiceert met jou en met andere honden. 

Verschillende soorten hondenmassage voor een rustige en ontspannen hond

Zoals al eerder aangegeven zijn er bij massage voor mensen veel verschillende soorten massage te onderscheiden. Ook bij honden kan massage op verschillende manieren worden ingezet. Er worden grofweg 4 verschillende soorten massage onderscheiden bij de hond. Ik zal ze hieronder kort bespreken.

1. Ontspanningsmassage voor de hond zorgt ervoor dat de hond heerlijk kan ontspannen

De meest bekende vorm van massage is de ontspanningsmassage. Ook voor honden is een ontspanningsmassage een heerlijk moment om even lekker tot zichzelf te komen. De massage zorgt voor lichamelijke en geestelijke ontspanning. Het zorgt voor balans en stimuleert de algehele gezondheid van het lichaam. De bloedcirculatie verbetert en daardoor vindt er een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en betere afvoer van afvalstoffen plaats. Zo zorgt een ontspanningsmassage bijvoorbeeld voor een gezonde en stralende vacht. De hond hoeft dus geen klachten te hebben om ook te genieten van een massage om lekker in zijn vel te zitten.

2. Lichaamsgerichte massage als ondersteuning bij lichamelijke klachten en problemen van de hond

Met massage wordt op alle lagen van het lichaam gewerkt: huid, bindweefsel, spieren, gewrichten, botten en pezen en ook de onderliggende organen. Bij klachten in al deze gebieden kan massage zorgen voor ondersteuning en verlichting. Zo kan massage ondersteunen bij pijnklachten, zoals spierpijn, verstuikingen, blessures en bij herstel na operatie. Ook bij ouderdomsklachten als stijfheid en artrose kan massage worden ingezet.

Lichaamsgerichte massage als ondersteuning bij lichamelijke klachten en problemen van de hond

3. Gedragsgerichte massage als ondersteuning bij (probleem)gedrag bij de hond

Wanneer een hond angstig, gestrest of erg opgewonden is, worden er stresshormonen aangemaakt. Wanneer de hond weer de mogelijkheid heeft om tot rust te komen worden deze hormonen normaal gesproken weer afgebroken en ontstaat er weer rust en balans in het lichaam. Ervaart de hond nu veel stress-momenten, dan kan het zijn dat de stress-emmer van de hond te vol wordt en overloopt. Dit kan zich uiten in allerlei soorten (reactief) gedrag, zoals overmatig blaffen, uitvallen naar andere honden, hyperactiviteit, onrustig en zenuwachtig gedrag of angstig gedrag. De hond kan nog maar moeilijk zelf tot rust komen . Er is een onbalans ontstaan in het zenuwstelsel van de hond. 

Massage kan dan heel goed ingezet worden om het algehele spanningspatroon van de hond te doorbreken en de balans in het zenuwstelsel van de hond weer te herstellen.

De hond komt weer tot rust, kan emoties beter verwerken, voelt zich zelfverzekerder en weer lekker in zijn vel, kan zich beter concentreren en kan weer beter leren. Daarnaast zal de band tussen hond en eigenaar hierdoor ook verbeteren.

4. Sportmassage voor de hond

Dit is een hele fijne massage om in te zetten wanneer de hond veel sportactiviteiten doet. Sporten geeft een extra belasting op het lichaam van de hond. Daarom is het belangrijk om specifieke lichaamsdelen van de hond te ondersteunen met massage en te zorgen voor een goede warming-up en cooling-down.

Let op!
Hoewel massage een fijne ondersteuning is bij diverse klachten, is het nooit een vervanging voor een behandeling van een dierenarts of specialist.

Hondenmassage voor een rustige en ontspannen hond- de voordelen op een rijtje

Een hond die lekker in zijn vel zit door massage

Kortom, hondenmassage heeft net als massage bij de mens heel veel voordelen en positieve effecten op het welzijn van de hond.

Wil je meer informatie over hondenmassage of het zelf een keertje uitproberen?

Hier vindt je meer informatie over wat hondenmassage inhoudt en hoe je een hondenmassagesessie kunt boeken.