Hondenmassage

EEN HEERLIJK ONTSPANNEN HOND MET HONDENMASSAGE

Ontdek de voordelen van een massage voor jouw hond

Pijnlijke spieren, hoofdpijn en een kort lontje...een gestreste hond

… je herkent het vast wel. Als je je gestrest of gespannen voelt zit je een stuk minder lekker in je vel. Misschien merk je wel dat het je sneller te veel wordt en je je overprikkeld, nerveus, zenuwachtig of angstig voelt? Of dat je spieren pijnlijk of gespannen zijn, je hoofdpijn hebt of je schouders helemaal vast zitten? 

Ook honden hebben last van stress en spanning. Bijvoorbeeld als ze ergens pijn hebben, als er veel onrust is en ze dingen niet begrijpen of als ze te veel activiteiten op een dag hebben. Ook honden ervaren op die momenten pijnlijke spieren, hoofdpijn en een korter lontje. Dat kun je vaak goed terugzien in het gedrag van de hond. Het zogenaamde stress-emmertje zit vol. Als de hond regelmatig of langdurig onder spanning staat kan dit zich uiten in reactief gedrag (uitvallen, happen, overmatig blaffen), overgevoeligheid (bijvoorbeeld voor geluiden of andere prikkels), zenuwachtig of schrikkerig gedrag, hyperactief of overdreven druk gedrag, onrust en nervositeit. Met massage leert je hond zich weer sneller en makkelijker ontspannen.

Waarom hondenmassage?

Je wilt natuurlijk dat je hond lekker in zijn vel zit. Zit je hond niet lekker in zijn vel dan heeft dat effect op het lichaam van je hond, maar ook op het gedrag van je hond. 

Lichaam en gedrag hebben invloed op elkaar. Heeft de hond bijvoorbeeld pijn, dan ervaart hij daardoor stress en dat heeft invloed op de manier waarop de hond reageert, dus op het gedrag. Maar het werkt ook andersom. Ervaart de hond te veel druk door veel activiteiten of drukte in en om het huis en zijn er weinig momenten om te rusten of te slapen, dan bouwt de hond spierspanning op en dus ongemak of zelfs pijn in het lichaam. 

Een heerlijke ontspanningsmassage is dan erg fijn voor de hond om meer balans in het lichaam te creëren en weer lekker te ontspannen en ervoor te zorgen dat de hond zich weer wat prettiger voelt. Want als je hond lekker in zijn vel zit, is het leven samen met je hond ook een stuk fijner. 

Hondenmassage kan worden ingezet bij lichamelijke ongemakken en klachten, maar ook bij ongewenst gedrag en gedragsproblemen.

Pijn en ongemak bij je hond? Hondenmassage helpt honden met fysieke klachten

Wordt je hond een dagje ouder? Worden zijn spieren wat strammer en zijn gewrichten wat stijver? Krijgt hij wat meer moeite met opstaan?

Heeft je hond zich geblesseerd tijdens het sporten?
Of is je hond herstellende van een operatie?

Massage kan dan veel ondersteuning bieden.

Pijn vermindert (door bijvoorbeeld artrose). Een betere doorbloeding zorgt voor een betere algehele gezondheid doordat afvalstoffen beter worden afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof beter de spieren en inwendige organen kunnen bereiken. Huid, bindweefsel, spieren, banden, pezen en gewrichten worden soepeler en verklevingen en littekenweefsel verminderen
En heeft de hond een blessure opgelopen of net een operatie achter de rug, dan zorgt massage voor een sneller herstelproces en meer ontspanning bij de hond tijdens het genezingsproces.

'De massages helpen tinka om op haar oude dag soepel te blijven'

Onze hond Tinka van 10 jaar vindt het heerlijk om door iedereen aangehaald te worden. Maar masseren is een andere manier van aanraken en dan zie je toch dat je hond daar aan moet wennen. De eerste keer vond Tinka het spannend, maar al bij de tweede sessie was Tinka meer ontspannen. Uiteindelijk ging ze helemaal ontspannen liggen, ze gaf zich helemaal over. Zo leuk om te zien. We gaan door met de massages omdat we zien hoe goed het Tinka doet en om haar te helpen om op haar oude dag soepel te blijven. 

Marcella is vriendelijk, rustig en neemt alle tijd om de hond aan haar te laten wennen. Wanneer ze met aanraken begint, let ze heel goed op de signalen die de hond geeft. Ze stopt af en toe om te zien hoe de hond reageert. Tinka vroeg meestal om door te gaan. Als de hond het genoeg vindt, is dat ook prima. Tinka deed dat de eerste keer, ze ging ergens anders liggen en gaf daarmee aan dat het genoeg was. Er is geen enkele dwang en de hond bepaalt hoe de sessie verloopt.

Een rustige en ontspannen hond met hondenmassage
- Heleen & Tinka -

'Er is meer ruimte voor rust en dat geeft vertrouwen en ontspanning'

Toen Marcella voor de eerste keer bij ons thuis kwam, viel me meteen de rust die ze uitstraalt en met zich meedraagt op. Ik vond dat heel prettig want mijn relatie met Jet (onze puber Golden Retriever) was alles behalve rustig. Ik probeerde Jet te begrijpen en op te voeden, maar vanuit mijn burn-out, gaf ik haar en mij niet de ruimte om een ontspannen relatie op te bouwen. De rust van Marcella gaf mij vertrouwen. 

Marcella begon de eerste keer met zachtjes masseren en Jet vond het blijkbaar fijn, want ze ging er lekker bij liggen. Na de sessie kregen we wat massagetechnieken en extra uitleg over de kracht van bewust aanraken in tegenstelling tot het ‘gewoon aaien’. Het was mooi om te zien hoe Jet reageerde op de aanrakingen en hoe ze van alert naar ontspannen ging. 

De massages van Marcella hebben een positief effect gehad op Jet, ze kan sneller schakelen tussen opwinding en rust en is ook vaker rustig, op mij, ik merk nu was rust doet, en op de relatie tussen mij en Jet, ik geef Jet meer ruimte voor rust en dat zorgt voor een soort wederzijds weten wat we aan elkaar hebben en daarmee meer vertrouwen en ontspanning. 

Een rustige en ontspannen hond met hondenmassage
- Marieke & Jet -

Overmatig blaffen, uitvallen, onrust...Hondenmassage voor honden met ongewenst gedrag of gedragsproblemen

Uitvallen naar andere honden, extreem veel blaffen, overgevoelig reageren op geluiden of andere prikkels, zenuwachtig of onrustig gedrag of hyperactiviteit… het kunnen allemaal tekenen zijn dat het stress-emmertje van je hond net even te vol zit.

Bewuste aanrakingen en massage hebben een positief effect op het stressniveau van de hond. De aanrakingen werken ontspannend en kalmerend waardoor de aanmaak van stresshormonen vermindert. Dit heeft weer invloed op de leervermogens van de hond. Doordat de hond meer ontspannen is, kan hij beter nieuwe dingen leren en onthouden.
Ook kan de hond steeds sneller en makkelijker ontspannen in moeilijkere situaties. Hierdoor vermindert bijvoorbeeld uitvalgedrag of overmatig blaffen. Als bonus zorgt massage er ook voor dat je een betere band opbouwt met je hond. 

De voordelen van massage voor honden op een rijtje:

Voor het hondenlichaam:

Voor het gedrag van de hond:

'Elke behandeling kon er steeds een beetje meer'

Ik was verrast hoe mijn flatcoat Roetsj op Marcella reageerde. 

Het is altijd zo een blij ei, maar dit vond ze al snel heel moeilijk en veel.
 
Gelukkig luisterde en zag Marcella die signalen goed en mocht het er gewoon zijn. Elke behandeling kon ze steeds een beetje meer. 
 
Kortom een hele fijne ervaring.
- Sandra & Roetsj -

'katy kan beter ontspannen en heeft sinds haar behandelingen geen last meer van haar rug'

Katy (chihuahua) was altijd heel druk en niet bewust van haar eigen lijfje en grenzen. Hierdoor had ze bijvoorbeeld rugklachten. 

Dankzij Marcella kan Katy veel beter ontspannen. En heeft ze sinds haar behandelingen geen last meer gehad van haar rug. Ik kan haar vrij makkelijk uit haar hoge energie halen als ze wel een keer “doorslaat”. 

Door de oefeningen die we geleerd hebben en dit trouw te doen heeft Katy meer rust in haar lijf, en is ze zich ook meer bewust van haar lijfje. Superfijn. 

Ook de omgang tussen Marcella en Katy was heel prettig, geen dwang, Katy gaf haar eigen grenzen aan en hier werd naar gekeken en naar behandeld. 

 

- Linda & Katy -

Wat doet een hondenmasseur?

Het klinkt heel leuk een massage voor je hond. Een heerlijk ontspannen hond, dat wil toch iedereen. Maar hoewel de meeste mensen zelf wel ervaring hebben met massage, werkt het voor honden toch net iets anders. Hoe werkt dat nu eigenlijk, hondenmassage? En wat doet een hondenmasseur nu precies? Ik leg het je hieronder uit.

Het lichaam van de hond geeft veel informatie over hoe de hond zich voelt. Zit een hond niet lekker in zijn vel, dan is dat terug te zien in zijn houding en gedrag en de manier waarop hij communiceert. Om de massage zo goed mogelijk af te stemmen op de hond, kijk ik eerst waar er onbalans in het lichaam van de hond zit. Dat doe ik door allereerst goed naar jou te luisteren. Jij kent je hond het beste dus alles wat jou opvalt bij je hond kan belangrijke informatie geven om mee te nemen in de massage. Ook de (medische) achtergrond van de hond wordt hierin meegenomen. Daarnaast observeer ik de hond in zowel stand als beweging en doe ik vooraf een palpatie bij de hond. Dat betekent dat ik het lichaam van de hond systematisch afvoel en onderzoek. Ik kijk bijvoorbeeld naar de temperatuur van verschillende lichaamsdelen en de conditie van verschillende spieren en spiergroepen. Zo krijg ik een goed beeld van de spanningsgebieden en aandachtpunten in het lichaam van de hond. 

Wanneer ik een goed beeld heb van de hond bespreken we samen hoe de massagesessies opgebouwd zullen worden en aan welke aandachtspunten we gaan werken. Tijdens de massagesessies krijg je namelijk ook wat massagetechnieken mee om tussen de sessies door zelf toe te passen voor een optimaal en snel resultaat. Naast de massage kan het ook zijn dat ik nog andere oefeningen inzet voor het verbeteren van de om balans en coördinatie van de hond. Deze oefeningen kunnen ook tussen de sessies door geoefend worden.

Voordat we starten met de massage, maar ook tijdens het werken met de hond let ik goed op de signalen van de hond. Ook hieruit haal ik veel informatie over eventuele aandachtspunten in het lichaam van de hond. Daarnaast kijk ik goed naar de signalen, zodat ik snel een vertrouwensband op kan bouwen met de hond. Bewuste aanrakingen en massage zijn een hele andere manier van aanraken en vaak een hele nieuwe ervaring voor de hond dan aaien. De meeste honden hebben daarom vaak wat tijd nodig om te wennen aan deze andere manier van aanraken. 

Door binnen de grenzen van de hond te werken ‘overleg’ ik als het ware met de hond. Doordat ik inspeel op de communicatiesignalen van de hond en de hond respectvol en binnen zijn eigen grenzen behandel, bouw ik snel een vertrouwensband op met de hond. Dit is nodig voor de hond om de aanrakingen vanuit totale ontspanning te kunnen ontvangen en optimale resultaten uit de massage te halen. En een fijne bijkomstigheid is dat de hond door deze positieve ervaringen met communicatie ook meer zelfvertrouwen opbouwt en deze manier van communiceren ook meer inzet bij andere mensen en honden. 

Ik werk volledig in 'overleg' met de hond

Wanneer ik een hond masseer, werk ik volledig in ‘overleg’ met de hond. Dat betekent dat ik heel goed op de signalen let die de hond geeft. Deze zijn vaak heel subtiel, maar vertellen me precies wat de hond wel en niet fijn vindt, waar gevoeligheden zitten en hoe de hond zicht voelt. 

Ik bouw op deze manier eerst vertrouwen op met de hond, zodat de hond zich uiteindelijk helemaal over kan geven aan de massage en echt kan ontspannen. Dat zorgt niet alleen voor ontspanning bij de hond, maar zorgt er ook voor dat zijn zelfvertrouwen groeit. 

Massage Aanbod

IntakeSessie
Hondenmassage

De intakesessie duurt 1-1,5 uur.

€ 60,-

In de intakesessie leer ik jou en jouw hond beter kennen. Ik leg rustig uit wat aanraken en massage voor jouw hond betekent en neem je mee in de signalen die de hond laat zien.  Vervolgens gaan we samen kijken hoe de hond op dit moment in zijn vel zit door te kijken hoe de hond zich beweegt en hoe de spieren voelen. Ik maak een rustige start met bewust aanraken en massage voor de hond. Ook leg ik je wat simpele massagetechnieken uit waarmee jij en je hond in de tussentijd thuis lekker samen aan de slag kunnen. 

vervolgsessie*
hondenmassage

Een vervolgsessie duurt 45 minuten.

45,-

In de vervolgsessie bespreken we kort of er al (kleine) veranderingen zijn. Natuurlijk is er ook alle ruimte om vragen te stellen. De hond krijgt een heerlijke sessie bewust aanraken/massage. Ook geef ik uitleg bij massagetechnieken of oefeningen. Na een geslaagde sessie laat ik jou en je hond heerlijk ontspannen achter. 

*maximaal 2 maanden na Intakesessie

MassagePakket
hondenmassage

Een intakesessie + 3 vervolgsessies. 

€ 175,-

Massage is voor de meeste honden een hele nieuwe manier van aanraken en daar moeten ze aan wennen. Ik werk vanuit rust en met veel geduld en altijd ‘in overleg’ met de hond en bouw daarmee snel vertrouwen op bij de hond waardoor we steeds sneller naar ontspanning komen. Gemiddeld genomen zijn er ongeveer 3-4 sessies nodig om tot diepe ontspanning te komen en steviger te kunnen masseren.
Vooraf besteld in 1 pakket maakt het dan net even voordeliger.

MassagePakket
hondenmassage

Een intakesessie + 3 vervolgsessies.  

€ 175,-

Massage is voor de meeste honden een hele nieuwe manier van aanraken en daar moeten ze aan wennen. Ik werk vanuit rust en met veel geduld en altijd ‘in overleg’ met de hond en bouw daarmee snel vertrouwen op bij de hond waardoor we steeds sneller naar ontspanning komen. Gemiddeld genomen zijn er ongeveer 3-4 sessies nodig om tot diepe ontspanning te komen en steviger te kunnen masseren. Om daadwerkelijk resultaten te boeken werk ik met een massagepakket van een langere intakesessie (1-1,5 uur) en 3 vervolgsessies (45 minuten). 

In de intakesessie leer ik jou en jouw hond beter kennen. Ik leg uit wat aanraken en massage voor jouw hond betekent en neem je mee in de signalen die de hond laat zien. Vervolgens kijken we samen hoe de hond op dat moment in zijn vel zit door te kijken hoe de hond zich beweegt en hoe de spieren voelen. Ik maak een rustige stap met bewust aanraken en massage voor de hond. Ook leg ik je wat simpele technieken uit waarmee jij tussen de sessies door met je hond aan de slag kunt. 

In de vervolgsessies werken we steeds wat dieper.

 

vervolgsessie*
hondenmassage

Een vervolgsessie duurt 45 minuten.

40,-

In de vervolgsessie bespreken we kort of er al (kleine) veranderingen zijn. Natuurlijk is er ook alle ruimte om vragen te stellen. De hond krijgt een heerlijke sessie bewust aanraken/massage. Ook geef ik uitleg bij massagetechnieken of oefeningen. Na een geslaagde sessie laat ik jou en je hond heerlijk ontspannen achter. 

*maximaal 2 maanden na Intakesessie

workshop
Hondenmassage

Wil je leren hoe je zelf je hond kunt masseren en laten ontspannen? masseren.

 69,-

Tijdens een Workshop Ontspanningsmassage voor de hond leer je niet alleen wat hondenmassage precies is, wanneer je het toepast (en wanneer niet!) en wat de effecten van massage zijn op het welzijn van jouw hond. Je leert ook daadwerkelijk hele fijne technieken om zelf je hond doelgericht te masseren.

Een heerlijk ontspanningsmomentje voor jou en je hond! 

 

Een sessie bewust aanraken of een ontspanningsmassage vindt thuis in de vertrouwde omgeving van de hond plaats. De hond zal daardoor sneller tot ontspanning komen dan in een voor de hond vreemde omgeving.
Ik werk vanuit Bennekom (Gelderland) en Kloetinge (Zeeland) en een huisbezoek in een straal van 10 kilometer is gratis. Bij een afstand groter dan 10 kilometer enkele reis worden reiskosten in rekening gebracht. * 
Eventuele parkeerkosten gedurende het consult worden aan u doorberekend. ** 

* Bij een afstand groter dan 10 kilometer enkele reis (kortste route berekend via routeplanner) wordt 0,30 per kilometer in rekening gebracht.

** Wanneer er in de directe omgeving van uw woning geen mogelijkheid is tot gratis parkeren, dan worden de gemaakte parkeerkosten tijdens het consult of de workshop aan u doorberekend.

Let op!
Massage is geen vervanging voor een behandeling bij de dierenarts. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts of specialist. Wanneer ik twijfel zal ik ook altijd eerst doorverwijzen.

Er zijn situaties waarin het beter is de hond niet te masseren: bij koorts, ontstekingen of acute pijn, bij auto-immuunziektes & infectieziektes, bij neurologische aandoeningen, hernia, kanker, medicatie, binnen 10 dagen na vaccinatie.

In geval van traumatische lichamelijke aandoeningen, wonden, chronische pijn, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, allergie of huidproblemen kan gemasseerd worden in overleg met de behandelend specialist.

wil je Leren hoe je zelf je hond kunt masseren en laten ontspannen?

Dat kan tijdens een Workshop Ontspanningsmassage voor de hond. Tijdens deze workshop leer je niet alleen wat hondenmassage precies is, wanneer je het toepast (en wanneer niet) en wat de effecten van massage zijn op het welzijn van jouw hond. Je leert ook daadwerkelijk hele fijne technieken om zelf je hond doelgericht te masseren.

Voor een heerlijk ontspanningsmomentje voor jou en je hond.

We werken in een kleine groep met maximaal 4 mens-hond-combinaties. Dat betekent dat er voldoende ruimte is voor een rustig plekje voor allemaal en dat ik iedereen voldoende individuele aandacht kan geven. Mocht je hond moeite hebben om samen met andere honden in een ruimte te zijn, dan kun je de workshop ook zonder hond volgen.  

De prijs voor de workshop is €69,- per persoon met hond. Volg je de workshop zonder hond dan betaal je op €59,-. 

Dit is inclusief:

Veel gestelde vragen

Hoewel er veel overeenkomsten zijn in de positieve effecten van massage voor mensen en massage voor honden, ziet een sessie voor de hond er anders uit dan een sessie voor een mens. Allereerst kom ik aan huis. Dit is over het algemeen een vertrouwde omgeving voor de hond en hier zal hij zich dus ook sneller op zijn gemak voelen tijdens een massage. 

De hond neemt niet plaats op een massagetafel, maar staat, zit of ligt gewoon comfortabel op (een kleedje op) de grond in een houding die voor de hond prettig is en waar hij zelf voor kiest.

Waar het bij mensen vrij makkelijk is om uit te leggen wat ik ga doen en waarom ik dat doe, is dat voor de hond natuurlijk een stuk lastiger te begrijpen. Daarnaast kan de hond ook zelf moeilijk vertellen waar zijn klachten vandaan komen en welke plekken gevoelig zijn. Daarom vraag ik je om voor aanvang van de eerste sessie het toegestuurde intakeformulier zo compleet mogelijk in te vullen, zodat ik al een goed beeld heb van de hond als ik langskom voor de eerste sessie. We zullen dit tijdens de eerste sessie eerst bespreken. 

Tijdens de eerste sessie verzamel ik aanvullende informatie over de hond. Zo observeer ik de hond in stand en tijdens beweging, ik kijk naar de vacht en voel het lichaam af (palpatie) om o.a. te kijken naar de conditie van de spieren, nageltjes, vacht etc. Hierbij let ik ook goed op de signalen die de hond geeft, omdat de hond op die manier ook veel informatie geeft over hoe hij zich voelt.  

Wanneer ik een goede indruk heb van de hond, gaan we over op bewust aanraken. Ik maak kennis met de hond en doe dat geheel binnen de grenzen van de hond. De hond geeft aan wat wel en niet prettig is. Ik bouw hiermee vertrouwen op met de hond. De hond raakt vertrouwd met de aanrakingen en leert ook dat ik niet doorga wanneer hij het als onprettig ervaart. Ik bouw de aanrakingen langzaam op en forceer niet. Want als de hond zich niet comfortabel voelt, bouwt hij juist spanning op. Ik ‘overleg’ hierin dus met de hond, zodat de hond zich zo snel mogelijk op zijn gemak voelt en zich echt kan ontspannen. Dit betekent dat in een eerste sessie vaak nog niet echt gemasseerd kan worden. Vaak kunnen we in een tweede sessie al veel meer bereiken met verschillende aanrakingen en technieken. 

Hoeveel sessies er nodig zijn hangt af van of en welke klachten de hond ervaart. Wanneer de hond fysieke klachten ervaart zal de massage anders ingezet worden dan wanneer er meer op prikkelverwerking en dus het gedrag van de hond gewerkt wordt. Daarnaast hangt het ook af van hoe snel de hond vertrouwt is met de aanrakingen. 

Gemiddeld genomen zijn er met 4 sessies meestal wel veranderingen te zien.

In principe kan elke hond gemasseerd worden. Sommige rassen zijn wat meer gereserveerd naar mensen. Voor deze honden zal het wat meer tijd kosten om te wennen aan mijn aanwezigheid en aanrakingen. Wel kan het voor deze honden juist heel positief werken, omdat ze vanuit positieve ervaringen in de aanrakingen meer leren ontspannen. 

Ja, ook een pup kan gemasseerd worden. De massage wordt aangepast op de pup en er zullen tijdens de sessies ook andere spelletjes gedaan worden. Zo went de pup op een speelse manier aan de aanrakingen en bouwt van daaruit zelfvertrouwen op.

Nee. Voor de meeste honden is dat niet prettig. De hond krijgt tijdens een massagesessie alle vrijheid en de ruimte om weg te lopen als het even genoeg is. De hond bepaald de sessie. Daarom werk ik over het algemeen vanaf de grond waar de hond (op een kleedje) kan staan, zitten of liggen. Net wat op dat moment comfortabel is voor de hond. 

Het opbouwen van de massage gaat geheel in het tempo van de hond. Ik kijk heel goed naar de communicatiesignalen van de hond en werk daarmee binnen de grenzen van de hond. Er is geen enkele dwang en de hond is helemaal vrij om bij me te komen, een pauze te nemen of om weg te gaan als het voldoende is. De hond geeft aan wat hij nodig heeft.

Hoe ontspannend en helend de werking van een massage ook is, in sommige situaties is het beter om niet te masseren, even te wachten met masseren of te masseren in een aangepaste vorm.

Contra-indicaties

Er wordt onderscheid gemaakt tussen absolute en relatieve contra- indicaties. Wanneer er sprake is van een absolute contra-indicatie dan is massage zeer onverstandig. Beter is het dan te wachten tot de hond volledig genezen is verklaard. Bij relatieve contra-indicaties mag wel gemasseerd worden in goed overleg met de behandeld arts of specialist. 

Absolute contra-indicaties
– Koorts, lokale ontstekingen, artritis (ontsteking gewricht), (aanhoudende) diarree en (acute) pijn
– Auto-immuunziekten, infectieziekten (virussen en bacteriën)
– Neurologische aandoeningen
– Hernia
– Kanker
– Medicatie, vaccinatie, natuurgeneeskundige ondersteuning, vlooien- en tekenbestrijding; tot 10 dagen na afloop van medicatie of vaccinatie mag niet gemasseerd worden.
– Schimmel
– Ernstige orgaanproblemen

Relatieve contra-indicaties
– Traumatische lichamelijke aandoeningen
– Wonden (na operatie)
– Aandoeningen aan het bewegingsapparaat (artrose, ED, HD, Patella luxatie)
– Chronische pijn
– Dracht
– Huidproblemen, o.a. allergie
– Gedragsproblemen waarbij sprake is van geestelijke overspanning door pijn of trauma, angst en/of agressie
– Bejaarde hond

Bij twijfel of vragen is het altijd raadzaam om de dierenarts te raadplegen voorafgaande aan de massage.  
Indien gewenst neem ik contact op met de behandelend arts of specialist om de mogelijkheden voor massage te bespreken en af te stemmen (ter ondersteuning) op een eventuele behandeling. Neem bij twijfel of vragen even contact met me op.

Ja, zeker. Massage kan ervoor zorgen dat een onrustige hond sneller en makkelijker tot rust komt. Tijdens de sessie wordt goed gelet op wat de hond op dat moment aankan. Er worden dan ook regelmatig pauzes ingelast voor de hond om de opgedane prikkels van de aanrakingen te verwerken of we doen een kort snuffelspelletje om even stoom af te kunnen blazen. Het kost misschien iets meer tijd, maar een onrustige hond heeft veel baat bij massage.